VERWIJDEREN VAN VIRUSSEN EN MALWARE

Anti-virus software

Het is belangrijk dat u uw computer beveiligt met goede anti-virussoftware. Er wordt echter vaak onterecht gedacht dat een anti-virus alle soorten virussen en malware kan tegenhouden: een anti-viruspakket kan soms een nieuw virus niet detecteren. Het is daarom van groot belang dat u naast het up-to-date houden van uw anti-virus zelf goed blijft opletten wat u download en installeert.

Anti-virussoftware wordt vaak aangeboden in abonnementsvorm waarvoor u jaarlijks een bedrag betaalt. Gratis antivirussoftware biedt minder functionaliteit, maar vaak wel goede bescherming. rotPC raadt ESET Antivirus aan als betaald anti-viruspakket, en Avast Free Antivirus als gratis anti-viruspakket.

Avast Free Antivirus
Avast Free Antivirus
ESET Antivirus
ESET Antivirus

Virussen en malware

Als uw computer traag is, er ineens ongevraagde berichten openen of u onterecht beschuldigd wordt van een strafbaar feit, dan is het waarschijnlijk dat uw computer besmet is met een virus en/of malware. Virussen en malware kunnen gevaarlijk zijn, omdat criminelen zich richten op het internetbankieren, en het achterhalen van opgeslagen wachtwoorden. Een nieuwste variant van malware is de zogenaamde cryptolocker. Cryptolocker versleutelt al uw bestanden en vraagt veel geld voor het ontsleutelen ervan.

rotPC krijgt dagelijks meldingen van virus- en malwareinfecties en is gespecialiseerd in het opschonen ervan. In de afbeeldingen hieronder vindt u een overzicht van de op dit moment meest voorkomende virussen.