DATA RECOVERY EN BACK-UP

Back-up

Staat u wel eens stil bij het belang van het maken van een goede back-up van uw gegevens? Vaak staan foto’s, video’s, documenten en e-mails maar op één plek opgeslagen: op de computer zelf, of op een externe harde schijf. Wanneer een van deze twee apparaten kapot gaat, verliest u in het ergste geval alle opgeslagen data. rotPC raadt daarom aan om te zorgen voor een goede back-up van uw gegevens. Dit kan op verschillende manieren:

BACK-UP IN DE CLOUD | Er zijn cloud diensten die het maken van een goede back-up erg gemakkelijk maken, bijvoorbeeld: Dropbox, Google Drive, OneDrive of iCloud. Het voordeel van het opslaan van uw gegevens in de cloud is dat uw gegevens altijd op al uw apparaten beschikbaar zijn, en dat u er geen omkijken meer naar heeft na het instellen ervan. Als u privacy bezwaren heeft tegen het maken van back-ups in de cloud, dan kunt u het best kiezen voor een van onderstaande mogelijkheden.

BACK-UP OP EEN EIGEN NAS

BACK-UP OP EEN EIGEN NAS | Wanneer u grote hoeveelheden data wilt opslaan, hier snel toegang tot wilt hebben vanaf iedere locatie en apparaat, maar toch alles onder eigen beheer wilt houden, dan is een NAS (Network Attached Storage) een optie. Een NAS is een apparaat met een of meerdere harde schijven dat u kunt koppelen aan uw eigen netwerk en dient als een dataopslag server. Back-ups van al uw apparaten kunnen naar de NAS geautomatiseerd worden. Het is wel van groot belang dat de NAS goed ingesteld en beveiligd wordt om uw data niet voor iedereen toegankelijk te maken.

BACK-UP OP EEN EXTERNE HARDE SCHIJF

BACK-UP OP EEN EXTERNE HARDE SCHIJF | De klassieke manier van back-ups maken is met behulp van een externe harde schijf. U kunt bijvoorbeeld eenmaal per week al uw belangrijke gegevens kopiëren naar een externe harde schijf. Om dit te vergemakkelijken zijn er back-up programma’s​ of scripts​, die alleen de gewijzigde bestanden sinds de vorige back-up naar de externe schijf kopiëren. Het belangrijk om te beseffen dat het opslaan van uw gegevens, enkel op de externe harde schijf geen goede back-up is: wanneer de schijf kapot gaat, kunt u alsnog alle gegevens verliezen!

rotPC heeft veel ervaring met bovenstaande back-up opties, en kan u adviseren en helpen met het instellen ervan.

Data recovery

Het kan gebeuren dat u geen goede back-up heeft en uw computer niet meer opstart, of uw externe harde schijf niet meer uit te lezen is. rotPC beschikt over specialistische apparatuur en software voor het terughalen van uw gegevens. In 90% van de gevallen slagen wij erin om alle gegevens te herstellen, en u krijgt na analyse altijd vooraf een vaste prijsopgave van de kosten van het herstel. Bij data recovery geldt het no-cure-no-pay principe, wat inhoudt dat u niets betaalt als het herstel niet lukt.